Historie

Historie van de kiosk

In 2003 werd de A50 feestelijk geopend en was ons dorp af van het drukke doorgaande verkeer  door het centrum van Son. De herinrichting van de traverse kon beginnen.

Eind 2004 kwam de finishing touch in zicht en bedacht de commissie Burgerzaken een mooi geschenk voor de inwoners daarbij geholpen o.a. door insprekers van De Krutjesrapers en de harmonie. Geen groot kunstwerk maar een mooi podium voor diverse activiteiten moest er komen; onze eigen kiosk.

Het plan om een kiosk in Son en Breugel te bouwen werd door het gemeentebestuur in  2004 enthousiast ontvangen met als doel een mooi podium voor diverse activiteiten te realiseren in het nieuwe centrum van Son.

Gemeentesecretaris Ad van Etten kreeg de opdracht daarvoor en liet zich o.a. inspireren door het bekijken van de diverse bestaande kiosken in de regio en daarbuiten. 

Op aandringen van de heer Nol de Heijde (o.a. zanger van de Krutjesgatse Liedertafel) ging hij kijken in België, in Lommel, waar een antieke kiosk in een weiland stond te roesten.

Maar het bleek een juweeltje te zijn.

Oorspronkelijk is deze kiosk afkomstig van de Belgische plaats Binche en vervaardigd in Lille (Fr) rond 1870.

Het College ging zelf ook even kijken en was enthousiast, de gemeenteraad ging akkoord en de kiosk werd aangekocht.

Onder de bezielende leiding van Bert Staal werd de kiosk gebouwd rekening houdend met het programma van eisen. De kiosk moest alzijdig zijn (geen hekken) , laagdrempelig met een transparant dak (glas) en zichtbare (spot)verlichting . De kleur was nog even discutabel maar uiteindelijk werd gekozen voor de kleur blauw.

Op 6 november 2005 werd de kiosk officieel geopend met een mooi dorpsfeestje.

Pastor Bakermans werd gevraagd de kiosk in te zegenen en daarna kon het feest beginnen.

Na de officiële opening werd op verzoek van de gemeente de B.A.C.K. (Beheer-en Activiteiten Commissie Kiosk) in het leven geroepen met het doel de kiosk daadwerkelijk te laten gebruiken voor diverse activiteiten en te voorkomen dat het enkel een object werd ter versiering van ons dorp.

Een groep van 5 vrijwilligers zorgt sinds die tijd ervoor dat de kiosk in de zomermaanden drukbezet is.

Het tienjarig jubileum van de kiosk werd dan ook uitbundig gevierd met een mooi  dorpsfeest.

In mei 2017 heeft het college van B&W-op advies van de Monumentencommissie-de kiosk officieel tot gemeentelijk monument verklaard.

Onlangs heeft de kiosk zijn eerste grote renovatiebeurt ondergaan. Daarbij zijn o.a. glaspanelen vervangen en is de dakconstructie gedeeltelijk gerenoveerd.

De kiosk vormt een bruisend centrum van activiteiten in ons mooie dorp.

(bron; Ad van Etten gemeentesecretaris 1992-2015)

Foto: Wil Feijen
Foto: Giti Entezami

Historie van het Dommelbalkon

Het Vroonhovenpark achter de kerktoren was al jaren toe aan een opknapbeurt, het oude P.T.T.-huisje aan de Dommel was vaak een prooi voor vernielzucht maar benam ook het uitzicht op de Dommel. Wat was het alternatief?

Uiteindelijk toch nieuwbouw wat mede tot stand kwam dankzij de financiële steun van het plaatselijke Stakenburgfonds.

Kunstenaar Ben Raaijman ging aan de slag en slaagde erin de karakteristieke dakvorm van het huisje te behouden en bouwde het Dommelbalkon, een pareltje aan de Dommel.

In juni 2014 kon voormalig gemeentesecretaris Ad van Etten de opening verrichten en werd het Dommelbalkon geschonken aan harmonie Pro Honore et Virtute ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van de harmonie.

In maart 2016 werd aan de B.A.C.K. commissie gevraagd om ook kleinschalige activiteiten op het Dommelbalkon te coördineren rekening houdend met het gegeven dat dit gebied aangemerkt is als stiltegebied.

Alleen geluidsarme activiteiten kunnen plaatsvinden op het Dommelbalkon waardoor het mooie prieel slechts sporadisch gebruikt wordt.